De Lage Drempels is een wooncoöperatie in Amsterdam: we verhuren en onderhouden samen een gebouw, zonder winstoogmerk. Het is een plek waar mensen met verschillende leeftijden, culturen en inkomens elkaar als buren ontmoeten, helpen en vrijlaten. Waar essentiële behoeftes zoals betaalbare woningen, een buurtgevoel, duurzame energie en buitenruimte voor iedereen toegankelijk zijn. De Lage Drempels brengt diversiteit, ontmoeting, zorgzaamheid en duurzaamheid samen onder één dak.
Diversiteit
Warm welkom
Een prettig thuis in Amsterdam zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. De Lage Drempels huisvest daarom een gemengde groep bewoners die de diversiteit van de stad reflecteert. De gedeelde kernwaarden zijn de verbindende factor om samen te wonen en te leven. Op een deel van de woningen krijgen mensen voorrang met minder kansen in de huidige maatschappij. Het gebouw wordt zo ingericht dat het volledig toegankelijk én veilig is voor verschillende mensen, waaronder wandelaars, kruipers en rolstoelgebruikers. Om dit mogelijk te maken bouwen we verschillende woning types en gemeenschappelijke ruimtes: een ontwerp dat een diversiteit aan ideeën aankan.
Ontmoeting
Open deuren
Open deuren
In De Lage Drempels heeft iedereen een eigen woning, met badkamer en keuken. Daarnaast delen we spullen, ruimtes, vervoer en andere voorzieningen. Ontmoetingen met buren en buurtgenoten ontstaan op die manier vanzelf. Gedeelde extra ruimtes kunnen op verschillende manieren gebruikt worden: ’s Ochtends vroeg speelt een vroege vogel er piano en ’s nachts schrijft een nachtvlinder er een gedicht. Een aantal binnen- en buitenruimtes zijn ook toegankelijk voor omwonenden. We zetten onze deuren letterlijk en figuurlijk open voor lokale initiatieven die mensen uit de buurt verbinden. Betrokkenheid bij de gemeenschap wordt gewaardeerd, maar niemand is verplicht om altijd actief te zijn.
Zorgzaamheid
Blije buren
Blije buren
We vinden het belangrijk om zorg te dragen voor elkaar, onszelf, de buurt, de natuur en de wereld. We helpen elkaar waar nodig, en maken ruimte en middelen beschikbaar zodat iedereen toegang kan krijgen tot de hulp of zorg die nodig is. Wie boodschappen doet kan bijvoorbeeld wat meenemen voor een buur. De thuiszorg of kinderopvang kan samen worden geregeld. Hier maken we goede afspraken over zodat hulp beschikbaar is wanneer nodig, maar iedereen ook tijd en ruimte voor zichzelf kan nemen. Hierdoor maken we zelfstandig wonen mogelijk voor mensen waarvoor dat niet vanzelfsprekend is. Om met elkaar een prettige en veilige leefomgeving te creëren, dragen wij ook zorg voor het gebouw waarin wij wonen en de omgeving daar omheen.
Duurzaamheid
Vele generaties
Vele generaties
De Lage Drempels streeft naar duurzaamheid in brede zin: ecologisch, sociaal en economisch. Sociale duurzaamheid betekent een goede relatie met elkaar en met de buurt. Door inspraak van een diverse gemeenschap blijven we relevant voor de maatschappij. Wij willen dat het gebouw over 100 jaar nog steeds een thuis is voor Amsterdammers. Daarom maken we keuzes voor de lange termijn en investeren we in kwalitatieve materialen en spullen die mens- en milieuvriendelijk zijn. Bijvoorbeeld door samen te investeren in zonnepanelen of het onderhouden van een moestuin. Door kennis, tijd en kosten te delen krijgen alle bewoners van De Lage Drempels toegang tot duurzame voorzieningen die voor een enkel huishouden te duur kunnen zijn.